Χώρα ορεινή στο μεγαλύτερο ποσοστό της η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα το βασίλειο της πέτρας. Ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι, σιδηρόπετρες, πωρόλιθοι, γρανίτες μάρμαρα αποτελούν χρωματιστά πετρώματα που αποκτούν μια απίστευτη ένταση εξαιτίας της καθαρότητας της ατμόσφαιρας και του φωτός.

Στα πέτρινα σπίτια το περίγραμμα ξεχωρίζει. Οι γωνιόλιθοι, τα αγκωνάρια είναι καλοπελεκημένοι όπως και οι παραστάδες θυρών και παραθύρων, ενώ η υπόλοιπη τοιχοποιία ποικίλει : μπορεί να είναι από ελάχιστα κατεργασμένους λίθους, να αποτελείται από πενταγωνικές πέτρες που σφηνώνουν μεταξύ τους με επάλληλες σειρές γωνιασμένων λίθων πελεκητών που δίνουν την εντύπωση βυζαντινού τρόπου κατασκευής. Η αναγκαιότητα της εποχής επέβαλε την ενσωμάτωση στα τοιχεία από πέτρα της ξυλοδεσιάς (ξύλινα καδρόνια, τραβέρσες δέντρων). Σήμερα η ξυλοδεσιά έχει αντικατασταθεί από οπλισμό με φόρμες περιμετρικά ανά 1 μέτρο καθώς και στις γωνίες, αποκτώντας ελαστικότητα σε ώρα σεισμού. Η πέτρινη κατασκευή υπακούει σε όλα τα βήματα της στους βιοκλιματικούς κανόνες.

Σήμερα η αρχιτεκτονική της πέτρας δημιουργεί αισθήματα νοσταλγίας και τάσεις εξιδανίκευσης. Παραπέμπει στη συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον και το σεβασμό του. Η φυσικότητα, η λειτουργικότητα, το πνεύμα οικονομίας αποτελούν ορισμένες αρετές των πέτρινων σπιτιών για τον άνθρωπο της πόλης και τον κατακερματισμένο τρόπο της σύγχρονης ζωής. Επαμεκτιμώνται πια τα λιτά και ελεύθερα σπίτια που είναι κατασκευασμένα με απόλυτα φυσικά υλικά.